Enebypark är en F-6-skola med fritidshem och en öppen verksamhet för 10-12-åringar. Enebypark ligger i ett bilfritt område med närhet till Hallbergaskogen och Himmelstalundsområdet.

fredag 27 januari 2017

Information till vårdnadshavare

Nästa helg den 3-5 februari är det avlusningsdagar.

Förebygga huvudlöss
Risken att drabbas av huvudlöss är störst på sommaren då lössen är mest aktiva.
När terminen börjar kan lössen spridas. Det bästa sättet att förhindra spridning av löss är att finkamma barnets hår före terminsstart och efter lov samt behandla huvudlöss

Smittvägar/smittspridning
Huvudlöss lever av blod och trivs bäst nära hårbotten. Spridningen sker genom närkontakt huvud mot huvud. Lusen torkar snabbt ut utanför håret och smittar då inte varför risken att smittas via mössor, kam eller hårborstar liten. Löss sprids oavsett om håret är nytvättat eller ej och oavsett hårlängd. Löss kan varken flyga eller hoppa.

Symtom
Klåda i hårbotten är en anledning till att luskamma, löss kan förekomma utan klåda. Svart puder på huvudkudden eller kragen kan vara tecken på huvudlöss.

Hur upptäcker jag löss?
Lössen är två till tre millimeter långa och genomskinliga. Färgen varierar från grå, brun, och svart. Enklaste sättet att upptäcka löss är att använda en luskam som finns att köpa på apotek. Instruktion finns på Vårdguiden 1177 

Behandling
Löss kan enligt vårdguiden behandlas med luskamning, medicinskteknisk produkt eller receptfritt läkemedel. Följ anvisning på förpackningen.
Apotek kan ge råd om rekommenderat preparat och kam.
Om flera familjemedlemmar eller personer i en grupp drabbats av löss ska de behandlas samtidigt för att minska risken att få huvudlöss igen. Det är enbart den person som har löss ska behandlas.
Efter avslutad behandling Fortsätt att kamma håret noggrant 2-3 gånger i veckan under 2 veckor. Personer i omgivningen som inte behandlats bör finkamma sig lika länge för att vara säkra på att de inte fått löss.
Efter behandling kan barnet eller eleven återgå till förskola eller skola.

Referens:
Vårdguiden 1177


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar